Old Gore Barn

A character-filled Grade II Listed collection of agricultural and industrial buildings transformed into a striking wedding venue

This site is a complex of disused and dilapidated farm buildings with no adjacent farmhouse. The three main buildings; a large, cotswold stone threshing barn, a “U” shaped shelter shed and an open sided Dutch barn with a corrugated steel roof present potential for converting into a character filled venue for country weddings and parties.

The proposal, which has obtained planning permission, will allow for development of Old Gore Barn to retain the agricultural character and appearance of a working building. The large space will also allow for the venue to be adaptable depending on the needs of the events, with room for a ceremony and party in separate areas and with plenty of room to accommodate a band and dancing. 

The barns express a great deal of character and history and the new function will secure these important buildings for years to come. The owners have recognised that it is the remaining industrial and agricultural features combined with the beautiful cotswold stone, surrounding fields and landscape which attract couples wanting to use the building as a backdrop for their celebration.

Imagery: Millar + Howard Workshop

Project Challenges

Turning a collection of disparate agricultural building into a high-end wedding venue 

 A variety of buildings, made from different materials, in varying states of disrepair and arranged set back from each other may not be, on first sight an ideal site.

Respecting the historic significance, while allowing for change

Touching the buildings lightly ensuring the character, the materials and aged patina of the buildings was still apparent yet providing modern facilities for guests was important.

Fitting a ceremony space within a threshing barn

Transforming a building from one use to another risks failure. A threshing barn was a place of hard and dusty physical work, seemingly incongruous to a wedding: a ceremony with a moment of significance and a party for lots of people.

How We Met the Client’s Requirements

We viewed the site as a whole, all the buildings, and their individual character

We considered the orientation as well as the natural beauty of the surrounding landscape. We thought carefully about the procession from arrival and gathering to ceremony and celebration.  We emphasised the natural materials, the historic aspects, the expansive views and how the buildings connected and related to each other.

We carefully thought through the sequence of moments that make a wedding

By working collaboratively with the client and by thinking through a wedding from the perspective of the couple and the guests: from large numbers of guests arriving and gathering, the solemnity of the ceremony, the joyful music and dancing to the practicalities of preparing and eating food. We used all the buildings for various functions so that each has it’s part during the day.

We proposed a series of interventions to the existing buildings.

Rather than a single big idea, the project is about a series of small interventions that make connections and unlock the potential for a wedding venue whilst retaining the wonderful character of the existing structures. 

Related Projects

Stroud Scout Hut

 A contemporary family home built using ‘Passivhaus’ technology.

Vale Farm

A barn conversion of an informal cluster of agricultural buildings

Elmore Court

A wedding venue built from rammed earth at the rear of a Grade II* listed house.

Millar + Howard Workshop

St Mary's Mill

Chalford

Stroud

GL6 8NX